Ineke Abma

Ineke Abma werd als zevende kind in een gezin van negen kinderen geboren in Groningen. Ze groeide op op het platteland. Tussen 1972 en 1975 kwam ze in de vakanties en weekenden naar Schiermonnikoog om vakantiewerk te doen. Ze werkte in 1972 bij familie de Haan (Pension Maria) en daarna drie jaren als kassière bij fam. Bazuin in de Toko, daar waar nu Hotel en Brasserie om de Noord gevestigd is.

In 1974, toen pas 17 jaar, kwam ze haar grote liefde tegen. Sjoek was stuurman op de grote vaart en was veel van huis. Na 4 jaar verkering trouwden ze in 1978. Ineke deed de HAVO, daarna ging ze naar de PABO. Toen ze eenmaal getrouwd waren was het mogelijk om met Sjoek mee te varen , als vriendin van Sjoek kon dat destijds niet. Ineke werkte een jaar op een school in Uithuizermeeden en ging het jaar erop met Sjoek mee op de vaart. Na de tweede lange reis in 1980, verliet ze het schip eerder. Op Schiermonnikoog werd namelijk gebouwd aan het nieuwe stulpje van de twee geliefden. Of eigenlijk waren ze niet meer met zijn tweeën, Ineke was in verwachting van hun zoon Jurjen.

Ineke werd op Schiermonnikoog aangesteld als invalster op de Ds. Hapserschool. In 1983 kwam hun dochter Femke ter wereld. Het werk was goed te combineren met de opvoeding van de kinderen. Uiteindelijk kreeg ze ook haar kinderen in de klas. Dat was bijzonder, maar de kinderen konden daar goed mee omgaan. Op school was ze juf, thuis was het gewoon mama. Ook op andere terreinen was ze actief: o.a. leiding van jeugdclubs, vrijwilliger bij de peuterspeelzaal, mee organiseren van startzondagen/-weekenden, ouderling in de kerk, bestuurslid van Dorpsbelang en organisator van collectes. In 1995 verhuisden Jurjen en Femke ( 15 en 12 jaar oud) naar Groningen om daar naar het voortgezet onderwijs te gaan.

Sjoek en Ineke gingen in het begin zoveel mogelijk met ze mee. In de weekenden was het gezin samen op het eiland. Op de basisschool werd het aanwezig zijn van een EHBO diploma verplicht. Ineke gaf zich op voor de cursus. Bij de ambulance hadden ze mensen te kort. Voor hen werd een verkorte EHBO cursus aangeboden en daar konden de scholen bij aan sluiten. Ineke deed hieraan mee. Tijdens de cursus in 1999 werd ze gevraagd om bij de ambulancedienst te komen (toen nog in dienst van de gemeente) en zo kwam Ineke op de ambulance. Je had toen alleen nog maar een EHBO diploma en rijbewijs BE nodig. Kort daarna werden er steeds hogere eisen gesteld en haalde ze de verplichte opleiding tot ambulancechauffeur. Daarna nog de vele bij- en nascholingen. Alles werd professioneler en de dienst ging na enkele tussenstappen over in wat nu Ambulancezorg Friesland is. Ineke deed het werk met hart en ziel.

Ze maakte veel dingen mee, van gebroken armen tot afschuwelijke tragedies. Ze was betrokken bij het dodelijk ongeval met een meisje op de Hereweg. Ineke bedacht zich ’s avonds toen ze in haar klas bezig was om de volgende dag voor te bereiden dat er ergens een juf of meester was met een leeg stoeltje in de klas.

Jarenlang heeft ze het werken aan school en het ambulancewerk gecombineerd. Deze combinatie werkte voor haar perfect. Ze kon daardoor goed relativeren: na een heftige gebeurtenis bij de ambulance waren er weer de gezonde kinderen in de klas of de perikelen op school werden weer gerelativeerd door het ambulancewerk. Na 15 jaar werkzaam te zijn geweest op de ambulance, stopte ze er in 2014 mee. In 2015 nam Ineke, na 35 jaar aan school verbonden te zijn geweest – in allerlei functies- afscheid van wat nu inmiddels Samenwerkingsschool Yn de Mande is. Sjoek was in 2011 al gestopt met varen. Nu genieten ze samen van hun vrije tijd en de (klein)kinderen en hopen met hun camper nog veel mooie reizen te kunnen maken.

Wat is uw mooiste plekje op Schiermonnikoog?
Ineke zit graag op het bankje wat bovenop het duin staat in de buurt van de begraafplaats Vredenhof. Daar kan ze haar gedachten even heerlijk laten gaan.

Welke andere mooie plekjes zou u nog eens willen bezoeken?
Door haar reizen met Sjoek op de vaart heeft ze al veel van de wereld gezien maar Ierland, Indonesië en Israël zijn landen die ze heel graag wil bezoeken.

U wint €500,- maar mag het niet zelf houden. Wat doet u ermee?
Ineke zou dit geldbedrag willen doneren aan KIKA, of aan speeltoestellen voor kinderen. Een mooie aanvulling bij de Witte Winde zou wat Ineke betreft op zijn plaats zijn.

Wat is uw favoriete feest op het eiland?
Kinderklozum spant toch wel de kroon. Het heeft hele mooie verrassende elementen. Wat doen de kinderen en met wie zijn ze op pad? Altijd heerlijk om naar de mooie snoetjes te kijken.

Wat is uw leukste herinnering aan een activiteit van dorpsbelang?
De fietstocht die met Koningsdag gehouden werd en de puzzeltocht die lang geleden werd georganiseerd.