Erik Jansen

Boswachter

Bent u op het eiland geboren?

Nee, ik ben geboren in Brabant en de Waddeneilanden kende ik alleen van de aardrijkskundeles. Bij een natuurclub in Den Bosch trof ik iemand die in de zomer als vrijwilliger excursies op Schiermonnikoog gaf. Zo kwam ik in 1996 terecht bij het Vrijwilligerscollectief. Vier jaar kwam ik in de zomer enkele weken naar het eiland om natuurexcursies te geven. In 2000 hoorde ik van Louis Wiersema dat ze bij het bezoekerscentrum een educatief medewerker zochten. Daar heb ik op gesolliciteerd en zo kwam ik op 5 mei 2000 op Schiermonnikoog wonen.

Wat is u mooiste plekje op Schiermonnikoog?

Dat wisselt per seizoen en van jaar tot jaar. In de nazomer, als het zeekraal rood wordt en er grote zwermen steltlopers boven het wad vliegen, vind ik het Rif (of het Aanwas), de zuidwestpunt van het eiland het mooist. In het voorjaar de Hertenbosvallei met de bloeiende meidoorns en orchideeën, in juli Willemsduin met de vlakte lamsoor, in oktober tijdens storm het Noordzeestrand.

Het groene dijkje bij de Westerplas is het hele jaar door favoriet.

Welke  andere mooie plekjes zou u nog eens willen bezoeken?

Op Schiermonnikoog heb ik de meeste plekken wel eens gezien, maar het jaar erna kunnen ze er weer totaal anders uitzien. Bovendien zijn er buiten de schelpenpaden heel veel plekken waar bijna niemand ooit een voet zet.

Plekken die in het buitenland die ik nog wel eens wil bezoeken zijn de beroemde Nationale Parken in de VS, zoals Yosemite en Yellowstone. Maar ook het Amazonewoud lijkt me wel eens heel gaaf. Helaas moet je daarvoor vliegen en dat is niet goed voor het milieu. Voorlopig houd ik het dan ook maar bij Europa.

Hoe ziet uw vrije dag eruit?

Het liefst ga ik vogels kijken, met aan het einde een biertje in De Marlijn. Met Francine en de kinderen lekker een dagje schelpen zoeken op het strand (met aan het einde dan wel weer dat biertje in De Marlijn) is ook erg leuk.

Wat zou u het liefste op uw vrije dag willen doen? Wat zou u in ieder geval nog eens in uw leven willen doen?

Zie boven. Een redelijk bescheiden wens. En toch komt het er vaak niet van.

Met wie zou u wel eens een kopje koffie of thee willen drinken?

Met Jac. P. Thijsse, de grondlegger van de natuurbescherming in Nederland. Helaas is hij al 75 jaar dood, dus het wordt wel een beetje ingewikkeld.

U wint €500,- maar mag het niet zelf houden. Wat doet u ermee?

Dan doneer ik het aan de mensen die proberen het uitsterven van de lepelbekstrandloper te voorkomen. Een van de gaafste vogels ter wereld, maar helaas ook een van de zeldzaamste.

Wat is uw favoriete feest op het eiland?

Klozum! Dat vind ik echt het leukste feest wat er bestaat. De creativiteit om een act te verzinnen, de kritiek met een knipoog op van alles wat er het afgelopen jaar op het eiland is gebeurd, de spanning voordat je je eerste huis binnengaat, het demasqué. Alles is leuk. Behalve misschien de kater de ochtend erna.

Wat is uw leukste herinnering aan een activiteit van vereniging dorpsbelang?

Ik heb veel leuke herinneringen aan activiteiten van Dorpsbelang. Maar het moment dat Sinterklaas aankomt en dan Isolde en Lennart echt bij naam blijkt te kennen, is toch ieder jaar weer magisch.