Auke Pietersma

Auke Pietersma , zoon van Niels en Wiske Pietersma, is geboren en getogen op Schiermonnikoog. Hij werkt niet in de fietsen en heeft niks met paarden, wél met soldaatje spelen.

Ben je op het eiland geboren?

Ja, ik ben hier geboren. Weliswaar in Dokkum, maar mijn ouders woonden hier. Ik ben hier dus ook naar school gegaan. Er waren toen nog twee basisscholen, ik zat in groep 3 of 4 toen ze samengingen.
’s Zomers was ik hele dagen buiten, met een klein groepje vrienden soldaatje spelen. Dat doe ik nog steeds, dat is heel vroeg begonnen. We maakten teams en speelden tegen elkaar, of we speelden een verhaal uit. Dan hadden we stokken en deden alsof het zwaarden waren. Daar waren we dagen mee bezig, dat was best wel leuk. De middelbare school heb ik in Dokkum gedaan: vier jaar vmbo, daarna een jaar mbo Life Science. Waarom weet ik eigenlijk niet, want ik ben heel slecht in wiskunde. Halverwege dacht ik: wat doe ik hier eigenlijk? Het was wel heel leuk, vooral in het lab werken. Daar was ik ook wel goed in. Maar dan kom je bij het rekenwerk … daar snapte ik helemaal niks van. Toen ben ik hier teruggekomen en heb ik nog een jaar havo gedaan, heen en weer gereisd. Nu werk ik bij de Spar. Ik ben daar begonnen met een stage van een week. Toen waren ze best tevreden en vroegen of ik bij ze wilde blijven werken. En ik ben er eigenlijk heel content mee nu.

Wat vind je de mooiste plek op Schiermonnikoog?

De mooiste plek op Schier … er zijn zo veel mooie plekjes. Maar ik denk de plek tegenover mijn ouders oude huis. We woonden aan de Reddingsweg, daar heb je een weilandje, als je dat oversteekt kom je in een stukje duin. Daar staat een hele grote dennenboom, met allemaal kleine duintjes eromheen, daar hingen we altijd rond. Dat was ons plekje. En ik zie die den nog als ‘mijn boom’.

Welke  andere mooie plekken zou je nog eens willen bezoeken?

Ik zou nog weleens naar Helgoland willen, een heel klein eilandje in de Noordzee. Het is een bijzonder plekje met een belangrijke geschiedenis. Vroeger hoorde het bij Denemarken, toen bij Engeland en nu hoort het bij Duitsland. Er is een oude marinebasis en er wonen echt maar heel weinig mensen, nog minder dan hier, maar er vaart wel een veerboot naartoe.

Hoe ziet je ideale vrije dag eruit?

Op mijn vrije dagen neem ik rust. Ik ga graag een stukje hardlopen, na wat oefenen lukt de 10 kilometer nu wel. Maar ik loop niet mee met de Monnikenloop! Drie keer per week ga ik naar de sportschool. ’s Avonds spreek ik graag af met vrienden van het vasteland, uit het buitenland zelfs, om lekker te gamen met zijn allen. En soms gaan we in het weekend – niet heel vaak want het is logistiek wat lastig te regelen – airsoft spelen. Airsoft is een soort paintball, maar dan met dertig volwassenen in militaire kleding en geweren die heel echt lijken. We schieten met kleine plastic balletjes. Hierbij komt mijn hardlopen en sporten goed van pas – je hebt echt een goede conditie nodig!
Op mijn vrije dagen oefen ik ook graag op mijn basgitaar, ik heb plannen om samen met Tsjerk Dijkstra te gaan spelen. Daarnaast zing ik in het shantykoor. Ik ben wel redelijk muzikaal aangelegd. Ben er niet altijd even goed in, maar kan het wel snel oppikken. Vroeger speelde ik drums, nu niet zo veel meer, en ik ben aan het proberen piano te leren spelen. Voorlopig doe ik dat zelf, bas heb ik mezelf ook aangeleerd. Ik kan alleen geen noten meer lezen, al kon ik het wel toen ik een jaar of zes was.

Wat zou je in ieder geval nog eens in je leven willen doen?

Ik zou ooit nog wel naar Zuid-Afrika willen, maar ik vind het idee best wel spannend. Het is daar wel een beetje ‘sketchy’, en het is een hele lange reis. Wel mooi in dezelfde tijdzone! Er zijn meer plekken in Afrika waar ik weleens naartoe zou willen. Ik heb heel veel interesse in de imperialistische geschiedenis, eind negentiende eeuw. Zuid-Afrika dus vanwege de Boerenoorlogen. Ik vind het heel bijzonder dat ze daar een half Nederlandse taal spreken. Ook zou ik weleens naar Dar es Salaam willen, in Tanzania. Dat was de hoofdstad van Duits-Oost-Afrika tijdens de Eerste Wereldoorlog, een kolonie die niet te vergelijken was met de Engelse koloniën. Dat zou ik wel graag willen zien, die oude forten en zo.

Aan wie zou je € 500,- willen geven, en waarom?

Aan mijn vriend Musa, die heeft het financieel zwaar.

Wat is je favoriete feest op het eiland?

Mijn favoriete feest is kallemooi, ik ga altijd naar het hijsen van de mast. Altijd sfeer, en het is elk jaar geweest sinds ik hier ben. Aan de spelletjes had ik vroeger een hekel, maar het gedoe eromheen vond ik altijd wel leuk. Tegenwoordig heb je ook die spanning: gaan er mensen demonstreren? Tuurlijk is het beter als ze er niet zijn, maar een beetje drama vind ik altijd wel grappig.
Dit jaar heb ik ook meegedaan met het Midwinterfestival; ik zong met een groepje Hollandse klassiekers bij de snert. Maar het is niet iets waar ik zelf naartoe zou gaan.

Wat is je leukste herinnering aan een activiteit van Vereniging Dorpsbelang?

Vorig jaar heb ik voor het eerst meegekeken bij klozum. Het valt meestal doordeweeks, dus ik was altijd aan de wal. Maar afgelopen jaar dacht ik: weet je wat? Ik hoef morgen alleen de ochtend te werken, ik ga gewoon lekker naar klozum. Met een paar vrienden bij Van der Werff gaan zitten, en dat was een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik heb nog nooit zo gelachen. Klozum is een goeie zaak, echt heel erg van genoten.