Sytze Schut

Erelid

De heer Sytze Schut is het erelid van Vereniging Dorpsbelang. Hij heeft veel voor de vereniging betekend.

Sytze Schut komt in 1975 in het bestuur van Vereniging Dorpsbelang, eerst als bestuurslid en vanaf 1979 in de functie van voorzitter. Onder zijn leiding stelt de vereniging in 1995 de Zilveren Pluim in, een onderscheiding voor de man/vrouw van het jaar op Schiermonnikoog. Tijdens zijn voorzitterschap geeft Dorpsbelang in 1999 een boek uit ter ere van het vijftigjarig jubileum van de vereniging. Ook komt onder zijn leiding de viering van Koninginnedag jaarlijks tot bloei, met in de ochtend een optocht door het dorp en ’s middags een spel of fietstocht. In 2000 als het thema ‘is het geen sprookje’ is, is Sytze de rattenvanger van Hamelen.

Jarenlang kruipt Sytze ook in de rol van Sinterklaas tijdens de intocht, waarbij de aankomst per helikopter wel erg spectaculair is.

Een ander hoogtepunt in Sytze’s bestuurscarrière is de viering van zestigjarige bevrijding op 11 juni 2005. Een mooi programma dat ‘s ochtends in de Willemshof begon, daarna verder ging op het Hazeweitje waar de helikopter, de flessenpost kwam halen. En dan nog bouwen aan het Freemokefolk met ’s middags een grote fietsspeurtocht. Met als afsluiting ’s avonds een vuurwerkshow.

Maar ook het programma na de pauze van de Algemene Ledenvergadering is vaak van hoog niveau. De gebroeders Anker komen maar liefs viermaal langs en verder de weermannen Harry Otten en Piet Paulusma, de heer Zwart, kledingverkoper uit Paesens-Moddergat, maar ook de stamtafel met de eilander mannen. In 2001 komt de heer Van Seumeren vertellen over de berging van de gezonken Koersk door Mammoet/SmitTak.

Ook veel eenmalige activiteiten zoals een ballonnenwedstrijd in verband met het huwelijk van het prinselijk paar, carnavalsdisco, schaatsen in Kardingen en het bouwen van een kerststal, ontstaan door het enthousiasme van Sytze.

In de Algemene Ledenvergadering van 2010 draagt Sytze de voorzittershamer over en neemt afscheid als bestuurslid.

Sytze wordt alom geprezen voor zijn inzet en enthousiasme voor de vereniging. Een gerespecteerd, warm persoon, in hart en nieren eilander en altijd denkend aan Dorpsbelang.

Sytze krijgt daarom de Gouden Pluim opgespeld en ontvangt de titel: Erelid van Vereniging Dorpsbelang.